100 km’den fazla kıyı şeridi olan Ayvalık’ın kendine özgü Akdeniz kıyı iklimi hakim olup, lodos ve poyraz rüzgarları hakimdir. Yazın ise kavurucu sıcaklarda esen İmbat ve Meltem rüzgarı serinletici etki yapar. Öğle saatlerinde Batıdan esmeye başlayan iyot kokulu imbatı ünlüdür. Nüfus İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 58.700′dür. Bunun 31.980′i ilçe merkezinde, 26.700′ü ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Zenginlikler Ayvalık, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanısıra, özellikle adalarının çevresi, deniz dibi zenginlikleri ile dalış tutkunlarının tercih ettiği önemli merkezlerden biridir. İlçe merkezinde bulunan dalış tekneleri ziyaretçilere Ayvalık’ın sualtı zenginliği ile tanışma fırsatı sunmaktadır.
* Sarımsaklı Plajları: İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır. 7 km uzunluğunda 100 m. eninde bir kumsala sahip plaj; birçok konaklama tesisine, kafeteryaya özellikle deniz mahsulleri satan restoranlara ve gazinolara sahiptir. Yurtdışındaki plajlardan bir farkı olmamasına rağmen bakımsızlık hakettiği ilgiyi görmemesine neden olmaktadır. Devamındaki Şahinkaya (Badavut) plajı ince ve temiz kuma sahiptir.
* Altınova: Ayvalık ilçesinin şirin bir bucağı olan Altınova, temiz sahillere sahiptir. İlçe merkezine 13 km. olan belde, piknik ve gezi yerleri ile orman içinde dinlenmeye olanak sağlamaktadır.
* Ali Çetinkaya (Armutçuk): İlçenin kuzey kıyısında temiz,ince kumu ile halka açık bir plajdır.
* Duba Mevkii: Belediye Plajı, Alibey Adası yolu üzerindedir.
* Alibey Adası (Cunda): İlçe merkezine karayolu ile 8 km. uzaklıktadır. Adanın çevresi doğal plajdır. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü burada, Alibey Adası ile Ayvalık arasında inşaa edilmiştir.
Ayvalığın en önemli özeliklerinden birisi de kedine has lezzeti olan zeytin ve zeytinyağıdır. Bu özellik büyük olasılıkla iklimi ve toprak yapısından ileri gelmektedir. Ayvalık çevresinden uzaklaşıldığında bunun farklılaştığı görülmektedir. Bu nedenle Ayvalık bölgesinde üretilen Zeytinyağı bölgenin en nitelikli Zeytinyağı olarak kabul görmüş ve adeta Ayvalık Zeytinyağı olarak aranan bir marka olmayı başarmıştır. Bugün özellikle zeytin ağacıyla örtülü topraklarıyla Ayvalık, 2.5 milyon zeytin ağacıyla Ege’nin zeytin başkenti durumundadır.
Beyaz güvercinin ağızındaki barışın simgesi Zeytin dalı. Her derde deva, sağlık mucizesi Zeytinyağı… İnsanlığın vazgeçilmez dostu, Zeytin ağacıyla tanşıklığı tam 8.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Rivayete göre tufana yakalanan Nuh Peygamber’in gemisinden uçurduğu beyaz güvercin, bir süre sonra ağzında bir zeytin dalıyla geri dönerek, tufanın bittiğini haber vermiştir. Bu nedenle Zeytin dalı ve beyaz güvercin barışın simgesi olmuştur. Hristiyanlar zeytini talih ve bariş işareti olarak kabul ederler, elçiler haber getirdiği zaman zeytin dalı takdim ederlerdi. Yunanlilar ve Romalilar, zeytin ağacının şerefli geleneğini, zeytinliklere girme, yetiştirme ve toplama işlemini yalnızca iyi ve dürüst insanların yapmasına izin vererek sürdürmüşlerdir. Bugün Kral Minos’un Knossos’taki sarayında bulunan zeytinyağı küpleri ise M.Ö. 2500 yıllarında, Girit Adası’nın en önemli geçim kaynağı olan, zeytinyağı ticaretinin tanıklığını yapmaktadır.